Mevlana
Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için programdan faydalanabilirler.
Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.
Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmak için temel koşullar birkaç başlık altında toplanabilir:
● Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisansveya doktora öğrencisi olması,
● Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması,
● Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması,
Dil Koşulu: Başvuruda bulunan öğrenciler son iki yıl içinde alınmış, tercih edilen Üniversitenin/Üniversitelerin öğrenim diline ait, YDS veya TOEFL-IBT belgesini ibraz etmelidirler. Yabancı Dil Yeterlilik düzeyi YDS için 50 TOEFL-IBT için 60’dır. Bu yabancı dil skoruna sahip olmayan ya da yeterlilik düzeyinin altında yabancı dil puanına sahip öğrencilerin, Programa başvuru yaparken yabancı dil sınavına da başvuru yapmaları gerekmektedir. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Mevlana başvurusu yapan öğrenciler için İngilizce, Arapça, Kazakça, Fransızca, Korece, Kırgızca, Rusça dillerinde sınav düzenlemektedir. Adayın Mevlana başvurusunun geçerli sayılabilmesi için, ilgili dil sınavından minimum 50 puan alması gerekmektedir.
İstanbul Üniversitesi Mevlana Öğrenim Hareketliliği başvuru ve yerleştirme işlemleri tamamıyla İstanbul Üniversitesi Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir. Değerlendirme aşamasında öğrencilerin yabancı dil notunun %50’si ve AGNO’sunun %50’sinden oluşan bir “Nihai Not” hesaplanır. Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörlüğü öğrencileri bu nihai nota göre sıralayarak anlaşma kontenjanları dahilinde yerleştirme işlemi yapar.
Yerleştirme işlemi yapılan öğrenci tamamlaması gereken diğer belgelerin yanında “Öğrenim Protokolü” (Learning Protocol) düzenlemekle yükümlüdür. Öğrenim Protokolü dönemlik düzenlenir ve öğrencinin karşı okuldan alacağı dersler ile o derslerin İstanbul Üniversitesinde karşılık geleceği dersleri gösterir. Ders seçimi, öğrencilerin programına uygun derslerin seçilebilmesi ve karşılık derslerinin doğru şekilde belirlenebilmesi için, bölüm koordinatörleri rehberliğinde yapılmalıdır. Öğrenim Protokolü son aşamada bölüm başkanı, bölüm koordinatörü, kurum koordinatörü ve öğrenci tarafından imzalanır ve karşı üniversiteye gönderilir. Karşı üniversitenin de onayıyla birlikte geçerli hale gelir.
Mevlana Öğrenim Hareketliliği kapsamında yurtdışında eğitim gören öğrencilerin aldığı ve başarılı olduğu derslerin notları İstanbul Üniversitesinde uygulanan not sistemine dönüştürülerek, Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre, öğrencinin not belgesine (transkript) işlenir. Bunun yapılabilmesi için, ilgili öğrencinin karşı okuldan aldığı transkriptinin bir kopyası ile İktisat Fakültesi Öğrenci İşlerine dilekçe vermesi gerekmektedir.
● Mevlana Programı ile ilgili temel bilgiler için: YÖK – Mevlana web sayfası
● Başvuru ve değişim öncesinde ve sonrasında hazırlanması gereken belgeler için: İÜ Mevlana Değişim Programı web sayfası
● Mevlana Öğrenim Hareketliliği Anlaşma Listesi
● İktisat Fakültesi Mevlana Koordinatörleri
Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler.
Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programına katılabilirler. Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamaz. Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elemanı hareketliliği planları, Mevlana Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez.
İstanbul Üniversitesi Mevlana Öğrenim Hareketliliği başvuru ve yerleştirme işlemleri tamamiyle İstanbul Üniversitesi Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir.
● Mevlana Programı ile ilgili temel bilgiler için: YÖK – Mevlana web sayfası
● Değişim öncesinde ve sonrasında hazırlanması gereken belgeler için: İÜ Mevlana Değişim Programı web sayfası
● Mevlana Öğretim Üyesi Hareketliliği Anlaşma Listesi
● İktisat Fakültesi Mevlana Koordinatörleri